Blog

Ramazan ayında kanser hastalarına uyarı!

Opr. Dr. Oktay Çelik, yazılı açıklamasında, kanser ve açlık ilişkisinin sürekli konuşulan ve ramazan ayı nedeniyle de gündemde olan bir konu olduğunu hatırlatarak kemoterapi, radyoterapi gibi aktif tedavi alan ve yakın tarihte ameliyat olmuş hastalara hekimlerine danışmadan oruç tutmamalarını tavsiye etti.

Devamını oku

Kolon Kanseri Evreleri

Kolon kanserleri, yapılacak olan tedavi şekillerini belirleyebilmek ve hastalığın gidişatı hakkında bilgi sahibi olabilmek amacı ile vücuttaki yaygınlığına göre evrelere ayrılmıştır. Kanserlerin evrelenmesinde TNM sistemi kullanılmaktadır. TNM Tümör, Nod ve Metastaz isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Devamını oku

Rektum Kanseri Tedavisi

Rektum kanseri ya da bir diğer adıyla kolon kanseri, kanserli olan ve Malign olarak ifade edilen hücrelerin rektum dokusunda oluşturduğu bir hastalıktır. Genel olarak bu kanser türü rektum bölgesindeki poliplerden dolayı oluşmaktadır. Dünya genelinde bu kansere yakalanma oranı da oldukça yüksektir.

Devamını oku

Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi yeri fıtığı, karın bölgesinden geçirilen ameliyat yerlerinde meydana gelen fıtıklardır. Geçirilen ameliyat sonrası oluşan yara, karın duvarındaki bağ dokunun zayıflamasına neden olur, bu sebepten dolayı bağırsağın bir kısmı ya da yağ dokusu karın duvarından dışarı çıkabilmektedir.

Devamını oku

Kasık Fıtığı

Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Kasık bölgesinde potansiyel olarak zayıf bir alan olan inguinal kanal bulunmaktadır. Bu alandan erkeklerde anne karnındayken testisler skrotuma iner. Yaşın ilerlemesi ile bu alandaki doku ve kas yapıları zayıflar ve zorlanma sonucunda fıtık gelişimi olabilir.

Devamını oku

Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı, tıpta umbilikus olarak adlandırılan göbek deliğinin çevresinde görülen ya da hissedilen şişliklerdir. Göbek kordonunun vücut dışına açıldığı boşluğun etrafındaki karın katmanlarının tam olarak kapanmaması veya yağ dokusu, bağırsaklar veya bir miktar sıvının göbek deliği çevresinde bulunan küçük açıklıktan dışarı doğru çıkıntı oluşturması durumunda göbek fıtığı meydana gelir. 

Devamını oku