APANDİSİT NEDİR?
Apandisit kalın bağırsakta yer alan ve genellikle 3 mm çapında ve 4-6 cm boyutunda olan bir bağırsak parçasıdır. Apandisit işlevi tam olarak bilinmez fakat bağışıklık sistemi için önemlidir. Bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için önemlidir. Apandisit hastalığı, apandisit iltihaplanması olarak adlandırılmaktadır. Genel tanımıyla apandisit patlaması olarak nitelendirilmektedir. Apandisit iltihabının oluşma sebebi apandisitin iç kısmının tıkanması anlamına gelmektedir. Organın içerisindeki başınç yükselirse organın beslenmesi de bozulur. Bu yüzden de iltihaplanma oluşur. İltihaplanmanın oluşması ile birlikte apandisit belirtileri ortaya çıkmaya başlar ve genel tabloda vücut tepki verir.
APANDİSİT BELİRTİLERİ
Apandisit iltihabının belirtileri genellikle herkeste farklı olarak gerçekleşmektedir.
- Karın Ağrısı: Karın ağrısı genellikle aniden oluşur ve yumruklanıyor hissi yaratır. Ağrı ani ve şiddetlidir.
- Sağ Kasık Ağrısı: Sağ kasık ağrısı apandisit iltihaplarında yoğun bir şekilde görülmektedir.
- Bulantı ve Kusma: Apandisit iltihaplarının sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır.
- İştahsızlık: İştahta azalma görülme yemek yeme isteğinin olmaması durumudur.
- Sindirim Sorunları: Kişi sindirim sisteminde bağırsaklarda sorun yaşar ve genellikle tuvalete çıkmakta zorlanır. Kişinin gaz çıkarması da bu durumda oldukça zor olabilir.
- Ateş: Apandisit iltihabında vücutta yüksek ateş görülebilir.
- Ağızda kuruluk: Genellikle ağızda kuruluk meydana gelebilmektedir.
APANDİSİT NEDEN OLUR?
Apandisit oluşum sebebi iç kısmının tıkanması kaynaklıdır. Apandisitin iç kısmı tıkanır ve sonuç olarak apandisitte boğulma olur. Organın mevcut basıncı dışındaki basınç yükseldiğinde beslenmesi de bozulmaktadır. Bu durumda da apandisitte iltihaplanma oluşur.
APANDİSİT TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Apandisit teşhisi konulurken hekim hastanın genel olarak sürecini detaylı olarak dinler. Hastanın söylediği belirtiler, fiziksel olarak olan değişiklikler, yapılan kan tahlilleri ve ultrason ile apandisit teşhisi konulmaktadır.
Fakat apandisit teşhisi gebelerde daha zor olmaktadır çünkü MR ya da tomografi yapılamamaktadır bu yüzden gebelerde ultrasonla bakılması gerekmektedir. Çocuklarda ise apandisit farklı bazı hastalılarla karışabilir bu yüzden teşhisin doğru konulması çocuğun sağlığı için önemlidir. Kişi doktora gelmeden önce kullandığı ağrı kesici ilaçlar varsa bu kan tahlillerinde yapılacak teşhisi zorlaştırmaktadır çünkü değerler kullanılan ilaçlardan dolayı farklı çıkabilmektedir. Çocuklarda apandisit teşhisi için tahlil tek başına yeterli olmayabilir bu yüzden doktorun detaylı muayenesi önemlidir.
APANDİSİT TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Apandisit tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılan bir tedavidir. Apandisit ameliyatında, apandisit vücuttan çıkarılır. Apandisit ameliyatının diğer adı apendektomidir.
Apandisit ameliyat açık veya laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Özel bir durum olmadığı sürece ameliyat kapalı olarak yani laparoskopik olarak yapılmaktadır. Kapalı yapılan apandisit ameliyatı sonrası hastalar daha çabuk ayağa kalkmakta ve günlük işlerini daha kolay yapabilmektedir.
Apandisit vakaları genellikle hastanelere acil vakalar olarak gelmektedir. Bu durumda da bazı yerlerde ameliyatlar açık ameliyat olarak yapılabilmektedir. Fakat apandisit ameliyatının kapalı olarak yapılması genellikle daha uygun bir yöntemdir. Apandisit ameliyatla iyileşen bir rahatsızlıktır, nadir olarak ilaçla iyileşen vakalar vardır.
WHAT IS APPENDICITIS?
Appendicitis is a piece of intestine located in the large intestine and is usually 3 mm in diameter and 4-6 cm in size. The function of appendicitis is not fully known, but it is important for the immune system. It is important for regulating the immune system. Appendicitis disease is called inflammation of the appendix. In general terms, it is described as a burst appendix. The cause of inflammation of appendicitis is the blockage of the inner part of the appendix. If the pressure inside the organ increases, the nutrition of the organ is impaired. That’s why inflammation occurs. As inflammation occurs, symptoms of appendicitis begin to appear and the body reacts in general.
APPENDICITIS SYMPTOMS
Symptoms of appendicitis generally occur differently in everyone.
Abdominal Pain: Abdominal pain usually occurs suddenly and feels like being punched. The pain is sudden and severe.
Right Groin Pain: Right groin pain is seen intensely in cases of appendicitis.
Nausea and Vomiting: It is among the common symptoms of appendicitis.
Anorexia: A decrease in appetite is a condition in which there is no desire to eat.
Digestive Problems: The person has problems with the intestines in the digestive system and often has difficulty going to the toilet. In this case, it may be very difficult for the person to pass gas.
Fever: In inflammation of appendicitis, high fever may occur in the body.
Dryness in the mouth: Dryness in the mouth can often occur.
WHAT CAUSES APPENDICITIS?
The cause of appendicitis is due to the blockage of its internal part. The inside of the appendix becomes blocked and as a result, appendix strangulation occurs. When the pressure other than the current pressure of the organ increases, its nutrition is impaired. In this case, inflammation occurs in appendicitis.
HOW IS APPENDICITIS DIAGNOSED?
When diagnosing appendicitis, the physician listens to the patient’s general process in detail. Appendicitis is diagnosed based on the patient’s symptoms, physical changes, blood tests and ultrasound.
However, diagnosing appendicitis is more difficult in pregnant women because MRI or tomography cannot be performed, so pregnant women need to be examined with ultrasound. In children, appendicitis can be confused with some different diseases, so making the correct diagnosis is important for the health of the child. If the person uses painkillers before coming to the doctor, this makes the diagnosis in blood tests difficult because the values may be different due to the drugs used. Testing alone may not be sufficient to diagnose appendicitis in children, so detailed examination by the doctor is important.
HOW IS APPENDICITIS TREATED?
Appendicitis treatment is usually done surgically. In appendicitis surgery, the appendix is removed from the body. Another name for appendicitis surgery is appendectomy.
Appendicitis surgery can be performed openly or laparoscopically. Unless there is a special situation, the surgery is performed closed, that is, laparoscopically. After closed appendicitis surgery, patients stand up faster and can do their daily tasks more easily.
Appendicitis cases usually come to hospitals as emergencies. In this case, in some places, surgeries can be performed as open surgery. However, performing appendicitis surgery closed is generally a more convenient method. Appendicitis is a disease that can be cured by surgery, although rare cases are cured by medication.