Meme Kanseri

Meme Kanseri

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir.

Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan “lobüler” kanserler de sık görülür. Ayrıca diğer dokulardan kaynaklanan daha nadir medüller, tübüler, müsinöz gibi tipleri de vardır.

Risk Faktörleri

Meme kanseri gelişiminde bilinen en önemli risk faktörleri şunlardır;

  • Obez veya aşırı kilolu olmak
  • Yeterli fiziksel aktivite yapmamak
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar
  • İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.
  • Menopoz yaşı:Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.
  • Kadın cinsiyet, ileri yaş
  • BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler
  • Meme kanseri öyküsünün bulunması
  • Göğüse radyoterapi almış olmak
  • Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi)
  • Ailede meme kanseri öyküsü olması: Annesinde, anne tarafından akrabalarında, teyzesinde ve ve/veya kız kardeşinde meme kanseri olan kadınlarda meme kanseri gelişmesi riski normal toplumdan daha fazladır.

Belirtiler

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir.

Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

 Tanı:

Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar ; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri ( Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir.)Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. Ayrıca 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir mamografi tetkiklerini yaptırmaları gerekmektedir.

Tarama:

Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir. Ulusal kanser tarama programı önerilerine göre ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü aşağıda yer almaktadır.

  • 20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi
  • 40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir. Mamografi çekimi hakkında TIKLAYINIZ

Tedavi

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup, tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışma gerektiren bu tedaviler ; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi farklı seçenekleri içermektedir.

Referanslar

  1. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention.html
  2. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html

Breast Cancer

Breast cancer ranks first among the cancer types seen in women. One in every 8 women has a lifetime risk of developing cancer. Breast cancer is cancer that develops from cells in the breast tissue.

It can originate from any part of the breast tissue. The most common type; These are cancers called “ductal” cancers that originate from the breast ducts. Lobular cancers originating from the milk-producing glands are also common. There are also rarer types such as medullary, tubular and mucinous that originate from other tissues.

Risk factors

The most important known risk factors for the development of breast cancer are:

Being obese or overweight

Not doing enough physical activity

Alcohol and cigarette use

Those whose first birth age is after 30 or those who have never given birth

Age of first menstruation: Those who have their first menstrual period at an early age have an increased risk because they will be exposed to estrogen hormone for a longer period of time throughout life.

Age of menopause: As it is known, menopause is the period when a woman stops menstruating and her fertility ends. Entering menopause at an older age (>55 years) increases the risk of breast cancer. Here too, the factor is long-term exposure to estrogen hormone.

Female gender, older age

Some genetic changes such as BRCA-1, BRCA-2 mutations

Having a history of breast cancer

Having received radiotherapy to the chest

Some benign breast diseases (such as fibroadenoma, papillomatosis, etc.)

Having a family history of breast cancer: The risk of developing breast cancer in women whose mother, maternal relatives, aunt and/or sister have breast cancer is higher than the normal population.

symptoms

The most common symptom of breast cancer is the feeling of a painless mass in the breast that grows over time. However, in a minority of patients, pain may accompany the symptoms.

Less commonly, nipple symptoms include breast shrinkage, skin thickening, swelling, skin irritation or deterioration, and nipple tenderness or inversion. Contrary to popular belief, pain and bloody discharge occur in advanced stages.

Diagnosis:

Breast cancer in the early stages may not cause any obvious symptoms until it is in advanced stages, as is the case with other types of cancer. The most important factor in early diagnosis is to raise the person’s awareness about this issue. Therefore, it is very important to follow the recommended control programs for the early diagnosis of breast cancer. Diagnosing breast cancer at an early stage increases the chance of treatment success and survival. Three basic methods can be applied for early diagnosis. These ; Self-checked breasts at home (Women should self-examine their breasts every month after the age of 20.) If any suspicious mass is detected in the breast tissue, consult a doctor immediately. In addition, women between the ages of 40-69 should have mammography examinations every 2 years.

Scanning:

Normally, it is recommended that you have a breast examination after the age of 20 and a breast examination from a doctor once a year. Therefore, women need to be informed in order to detect the disease at an early stage. After the age of 50, it is recommended to have a mammogram every 2 years. The breast cancer screening protocol implemented in our country according to the recommendations of the national cancer screening program is listed below.

Between 20-40 years old; Breast self-exam once a month

40-69 years old; Breast self-examination is required once a month and mammography is required every two years. About mammography CLICK HERE

Treatment

The treatment of each patient varies, and multiple factors such as the location and stage of the disease, the patient’s age and other health problems are effective in the treatment decision. These treatments require a multidisciplinary study; It includes different options such as surgery, radiotherapy and chemotherapy.

References

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention.html

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/lifestyle-related-breast-cancer-risk-factors.html