Göbek Fıtığı Nedir?
Göbek fıtığı, tıpta umbilikus olarak adlandırılan göbek deliğinin çevresinde görülen ya da hissedilen şişliklerdir. Göbek kordonunun vücut dışına açıldığı boşluğun etrafındaki karın katmanlarının tam olarak kapanmaması veya yağ dokusu, bağırsaklar veya bir miktar sıvının göbek deliği çevresinde bulunan küçük açıklıktan dışarı doğru çıkıntı oluşturması durumunda göbek fıtığı meydana gelir.
Bu durum umbilikal herni veya göbek deliği fıtığı olarak da adlandırılabilir. Bebekler arasında çok yaygın olarak görülen göbek fıtığı yaklaşık olarak her bebeğin %20’sini etkileyen, çoğunlukla geçici bir durumdur. Fakat göbek fıtığı yalnızca bebeklik döneminde değil, çeşitli nedenlere bağlı olarak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Göbek fıtığının, göbek deliği çevresinde oluşturduğu şişlik her zaman görülemeyebilir.
Bebek ve çocuklarda genellikle derin nefes alma, öksürme, ağlama, ıkınma veya karın kaslarını zorlayan aktiviteler yapma esnasında fıtık görülebilir hale gelir. Erken doğan bebeklerde göbek fıtığının görülme olasılığı, zamanında doğan bebeklere oranla daha yüksektir.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Yetişkinlere oranla bebeklerde çok daha sık görülen göbek fıtığı veya tıbbi adıyla umbilikal herni için en temel belirti bebeğin ağlaması, ıkınması, öksürmesi veya hapşırması gibi durumlarda göbekte beliren şişliktir. Söz konusu şişlik göbek deliğinin dışarı doğru çıkması olarak görülebilir. Bebeklerde bu durum genelde herhangi bir ağrıya veya rahatsızlığa yol açmaz, çoğu zaman ise iki yaşına kadar karın kaslarının birleşmesi sonucunda ortadan kaybolur.
Yetişkinlerde ise belirtiler ve görünüm açısından göbek fıtığı biraz daha farklı şekilde seyreder. Göbekteki açıklıktan dışarı yönde itilen bağırsaklar, yağ dokuları, karın içi yapı ve sıvılar hastada ağrıya yol açabilir. Göbek fıtığı ağrısı olarak adlandırılan bu ağrı ve rahatsızlık nedeniyle kişilerde yürüme, koşma, eğilip kalkma veya günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluklar ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde göbekteki şişlik genellikle kalıcıdır ve dışarıdan bakan bir kişinin rahatlıkla fark edebileceği şekildedir.
Özellikle büyük yapılı fıtıklar dışarıdan çok net şekilde görülebilir ve hasta tarafından hissedilebilir. Fakat küçük boyutlu fıtıklar, göbek deliği içerisinde yeterli alan mevcut ise dışarıdan gözle görülür bir şişlik söz konusu olmayabilir. Bu fıtıklar tıpkı bebeklerdeki gibi esneme, kasılma, öksürme veya hareket esnasında fark edilebilir. Küçük fıtıklarda bir diğer risk ise bağırsağın küçük delikten içeri girerek boğulması durumudur. Çok şiddetli ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde ölüme kadar ilerleyebilen komplikasyonlara yol açan göbek fıtıkları, yetişkinlik döneminde cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir.
Göbek Fıtığı Neden Olur?
Bebeklerde göbek fıtığının daha sık görülmesi, doğumda karın boşluğunda bir açıklık ile dünyaya gelmeleri nedeniyle normal olarak kabul edilir. Fakat göbek fıtığının görülme sıklığını artıran bazı nedenler arasında şunlar sıralanabilir:
- Prematüre doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Karın kasları arasındaki göbek kordonu boşluğunun tam olarak birleşmemesi
Bunların haricinde yetişkinlerde göbek fıtığına yakalanma riskini artıran durumlar arasında ise şunlar yer alır:
- Karın bölgesinin sürekli baskıya maruz kalması
- Ağır yük kaldırmak
- Ağır sporlar yapmak
- Sürekli olarak ani eğilip kalkmak
- Karın kaslarının zayıf olması
- Aşırı kilolu olmak ve hızlı kilo alıp vermek
- Daha önceden karın bölgesinde cerrahi operasyon geçirmiş olmak
- Çok sayıda hamilelik geçirmek ve çoğul gebelik
- Karında sıvı birikimi
- Kronik kabızlık veya kabızlığa neden olan hastalıkların varlığı
- Sık ve şiddetli öksürük problemi
What is Umbilical Hernia?
Umbilical hernia is the swelling that can be seen or felt around the belly button, which is called umbilicus in medicine. An umbilical hernia occurs when the abdominal layers around the space where the umbilical cord opens outside the body do not close completely, or when fatty tissue, intestines or some fluid protrude from the small opening around the belly button.
This condition may also be called umbilical hernia or belly button hernia. Umbilical hernia, which is very common among babies, is a mostly temporary condition that affects approximately 20% of each baby. However, umbilical hernia can occur not only in infancy but also in adulthood due to various reasons. The swelling caused by an umbilical hernia around the belly button may not always be visible.
In babies and children, a hernia usually becomes visible during deep breathing, coughing, crying, straining or doing activities that strain the abdominal muscles. The likelihood of an umbilical hernia in premature babies is higher than in term babies.
Umbilical Hernia Symptoms
The main symptom of umbilical hernia, or umbilical hernia, as it is medically known, is much more common in babies than in adults, and is a swelling in the navel that appears when the baby cries, strains, coughs or sneezes. The swelling in question can be seen as the belly button sticking out. In babies, this condition generally does not cause any pain or discomfort, and most of the time it disappears as a result of the union of the abdominal muscles by the age of two.
In adults, umbilical hernia progresses slightly differently in terms of symptoms and appearance. Intestines, fatty tissues, intra-abdominal structure and fluids pushed out through the opening in the navel can cause pain in the patient. Due to this pain and discomfort, called umbilical hernia pain, people may have difficulties in walking, running, bending and standing, or performing daily activities. In adults, the swelling in the belly is usually permanent and can be easily noticed by an outside observer.
Especially large hernias can be clearly seen from the outside and felt by the patient. However, for small-sized hernias, if there is sufficient space inside the belly button, there may be no visible swelling from the outside. These hernias can be noticed during stretching, contraction, coughing or movement, just like in babies. Another risk in small hernias is that the intestine may enter through the small hole and become suffocated. Umbilical hernias, which cause severe pain and lead to complications that can progress to death if left untreated, must be treated surgically in adulthood.
What Causes Umbilical Hernia?
It is considered normal that umbilical hernias are more common in babies because they are born with an opening in the abdominal cavity at birth. However, some of the reasons that increase the incidence of umbilical hernia include:
- Premature birth
- Low birth weight
- Incomplete union of the umbilical cord space between the abdominal muscles
Apart from these, conditions that increase the risk of umbilical hernia in adults include:
- Abdominal area is exposed to constant pressure
- Lifting heavy loads
- Doing heavy sports
- Constantly bending down and standing up suddenly
- Weak abdominal muscles
- Being overweight and gaining or losing weight rapidly
- Having previously had a surgical operation in the abdominal area
- Having multiple pregnancies and multiple pregnancies
- Fluid accumulation in the abdomen
- Presence of chronic constipation or diseases that cause constipation
- Frequent and severe cough problem