Anal Apse
Perianal Apse, Anüs çevresinde apse (çıban, cerahat). Anüs ve çevresinin fokal, subkutanöz ve pürülan iltihabı sonucu irin birikimidir. Anüs çevresindeki yumuşak dokuları tutar. Hastalığın oluşmasındaki mekanizma kriptoglandüler teori ile açıklanır. Bu teoriye göre perianal apseler anüs bölgesinde cildi nemlendirmek ve dışkı çıkışını kolaylaştırmak için gerekli anal glandların (salgı bezleri) bu bölgede bol miktarda olan bakteriler nedeniyle iltihaplanması sonucu oluşur (kriptit). Ayrıca Crohn hastalığı, bu bölgeye uygulanmış cerrahi girişimler ve travma, daha önce perianal apse öyküsü bulunması, radyasyon, obezite, diyabet, tüberküloz, immün yetmezlik, malignite hastalığı tetikleyen faktörlerdir.
Perianal Apselerin Sınıflaması (Çeşitleri)
(40-45) İskiorektal
(20-25) Intersfinkterik
(15-20) Supralevatör
(5-10) Perianal apse (Anal Apse)
Anal apse erkeklerde daha sık görülür. Her yaşta olabilmesine rağmen en çok 30-40 yaş arasında rastlanır. Perianal apse şiddetli bir ağrı ile başlar. Daha sonra makat çevresinde kızarıklık, ısı artışı, akıntı, yüksek ateş, halsizlik oluşur. Tanısı rektal tuşe, vajinal tuşe, endorektal ultrasonografi (ERUS) veya MRI ile konur.
Perianal apsenin tedavisi, insizyon ve drenaj ile yapılır. Perianal apse üzerine haç şeklinde insizyon yapılır. İnsizyon olabildiğince minimal tutulmalıdır. Perianal apseler lokal anestezi ile kolayca drene edilebilir. Ayrıca özel durumlarda antibiyotik tedavisi verilmelidir.
Perianal Abscess
Perianal Abscess, Abscess (boil, pus) around the anus. It is the accumulation of pus as a result of focal, subcutaneous and purulent inflammation of the anus and its surroundings. The mechanism of the disease is explained by the cryptoglandular theory. According to this theory, perianal abscesses are caused by inflammation of the anal glands (secretory glands), which are necessary to moisturize the skin in the anus area and facilitate fecal output, due to the abundant bacteria in this area (cryptitis). In addition, Crohn’s disease, surgical interventions and trauma applied to this area, previous history of perianal abscess, radiation, obesity, diabetes, tuberculosis, immunodeficiency, malignancy are factors that trigger the disease.
Classification of Perianal Abscesses (Types)
(40-45) Ischiorectal
(20-25) Intersphincteric
(15-20) Supralevator
(5-10) Perianal abscess (Anal Abscess)
Anal abscess is more common in men. Although it can occur at any age, it is most common between the ages of 30-40. Perianal abscess starts with severe pain. Afterwards, redness around the anus, increased temperature, discharge, high fever and weakness occur. It can be diagnosed by rectal touch, vaginal touch, endorectal ultrasonography (ERUS) or MRI.
Perianal abscess is treated by incision and drainage. A cruciform incision is made over the perianal abscess. Incision should be kept as minimal as possible. Perianal abscesses can be easily drained with local anesthesia. Antibiotic treatment should also be given in special cases.