Mide Kanseri Tedavisi

MİDE KANSERİ

Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. kanser olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilen özelliktedir. Mide kanseri çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda gerçekleşir. Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında yer alan mide kanseri her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mümkün hale gelmektedir.

MİDE KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Mide kanserinin belirtileri arasında ilk göze çarpan hazımsızlık ve şişkinliktir. Etli gıdalara karşı isteksizlik de mide kanseri belirtileri arasındadır. Mide kanserinin ileriki safhalarında ise; karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik, kilo kaybı görülmektedir. Özellikle daha önce benzer şikâyetleri olmayan 40 yaş üstü hastaların hazımsızlık ve kilo kaybını mutlaka önemsemeleri gerekir.

Mide kanseri belirtileri, hastalığı erken evrede yakalamak adına çok önemlidir. Çeşitli sindirim sistemi bozuklukları, mide bölgesinde ağrı ve hazımsızlık şikayetlerini fark eder fark etmez uzman doktor kontrolüne başvurmak, mide kanserini erken evrede yakalamak için çok önemlidir.

Mide kanseri belirtilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz.

  • Asidite ve geğirme: Mide asidinin yükselmesi ve geğirme sorunu mide kanseri vakalarında çok sık karşılaşılan belirtilendir. Ancak bu şikâyetleri yaşana herkesin mide kanseri olacağı anlamına gelmez.
  • Doluluk hissi: Mide kanserinin belirgin belirtilerinden biri de yemek yerken normalden daha erken fazla doymuş hissetmektir. Uzun süren doluluk hissi, kilo kayıplarına neden olabilir.
  • Kanama ve yorgunluk: Mide kanseri erken dönemde mide içinde kanamaya neden olabilir. Sürekli kanama da anemiye neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinizin azalması ile birlikte daha soluk görünmeye, nefes nefese kalmaya başlayabilirsiniz. Bazı vakalarda kan kusmak da görülebilir.
  • Kan pıhtıları:Mide kanseri olan kişilerde kan pıhtısı olma oranı daha yüksektir. Bu nedenle ani göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bacakların şişmesi durumunda acil olarak kanın pıhtılaşmasını önlemek gerekir. Buru durumda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir.
  • Bulantı ve yutma güçlüğü: Mide kanseri belirtileri arasında bulantı ve yutma güçlüğü hissi oldukça önemlidir. Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
  • İleri evre mide kanseri belirtileri: Mide kanseri ilerlediğinde dışkıda kan görülmesi, batında sıvı olması, iştahsızlık ve kilo kaybı belirtilerle karşılaşılabilir.

Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Bu nedenle erken teşhis mide kanseri için çok önemlidir.

MİDE KANSERİ NEDEN OLUR?

Mide kanserinin pek çok nedeni olabilir. Mide kanseri sindirim sistemi organlarından herhangi bir parçasında gelişebilir ve yayılabilir. Sindirim sürecinde yer alan tüm organları etkileyen davranışlar ve risk faktörleri mide kanserini de tetikleyebilir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Beslenme şekli: Mide kanseri nedenlerinin en önemlisi, yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlar. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme tarzını benimsemektir. Organik ve taze meyve sebzeler mide kanserine karşı koruyucudur.
  • Enfeksiyonlar: Mide kanserine neden olan önemli bir faktör de H.plori enfeksiyonudur.

Mide kanseri vakalarının %65-85’inde H.plori enfeksiyonu görülmüştür. H.plori enfeksiyonlu olguların %2’sinde de mide kanserine rastlanmaktadır.

  • Sigara ve Alkol: Önlenebilir bir mide kanseri nedeni ise sigaradır. Özellikle alkol ile birlikte tüketildiğinde mide kanseri olma olasılığını arttırmaktadır. Sigara ve alkolden uzak durarak mide kanseri olma riski düşürülebilir.
  • Genetik: Mide kanserinde de diğer tüm kanserlerde de olduğu gibi genetik faktörler önemlidir. Mide kanseri vakalarının %10’unda genetik faktörler öne çıkar.

MİDE KANSERİ NASIL ANLAŞILIR? TANISI NASIL KONULUR?

Mide kanserinde erken teşhis tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu nedenle midesinde sorun yaşayan kişilerin erken dönemde uzman doktorlar kontrolünde endoskopi ile takip edilmesi çok önemlidir. Endoskopi uygulaması ile doktorunuz ışıklı bir kamerası bulunan uzun bir tüp ile yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağın ilk kısımlarını gözlemleyebilir. Anormal görünen kısımlar var ise kesin bir tanı için biyopsi alınır. Endoskopinin uygun kullanımı ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür. Endoskopi dışında kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi mide kanseri tanısını sağlayan diğer önemli tanı yöntemleridir.

Mide kanserinin evresini belirlemek ve diğer organlara yayılıp yayılmadığı görmek için iler testilere ihtiyaç duyulur. Bu testler aynı zamanda hasta için en uygun tedaviyi belirlemek için de gereklidir. Mide kanserinin büyüklüğünü ve yerini saptayan Bilgisayarlı Tomografi (BT), kanserin yayılıp yayılmadığını kontrol eden Laparoskopi ve MR, PET-BT, Böbrek ultrason çekimi, göğüs röntgeni gibi testler uygulanabilir.

MİDE KANSERİ ÇEŞİTLERİ

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. En sık görülen mide kanseri türü ise adenokarsinomdur.  Mide kanseri çeşitlerini ise aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

  • Adenokarsinom: Her 100 mide kanserinden 95’i adenokarsinomdur. Mide kanserinin esık görülen tipi olan adenokarsinom mide astar bezi hücrelerinde başlar.
  • Skuamöz hücre kanseri: Adenokarsinoma ile aynı şekilde tedavi edilen Skuamöz hücre kanseri mide astarını oluşturan bez hücreler arasındaki cilt hücresi benzeri hücrelerdir.
  • Mide lenfoması: Mide lenfoması çok nadir görülmekle birlikte mide diğer mide kanserlerinden farklıdır.
  • Gastrointestinal stromal tümörler (GIST):Nadir görülengastrointestinal stromal tümörler (GIST) iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Bu kanser türü sindirim (gastrointestinal) sistem organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla da midede görülür.
  • Nöroendokrin tümörler (NETs):Nöroendokrin tümörler (NETs) iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilir. Nadir olarak görülen bu kanser tipi genellikle sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyürler.

MİDE KANSERİ TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Mide kanseri tanısı ile kanserin tipi belirlendikten sonra uygulanacak tedaviye karar verilir. Mide kanseri tedavisi multi disipliner yaklaşımı gerektirmektedir. Uzman ekip çalışması ve dam donanımlı bir hastane ile başarı sağlanabilmektedir. Mide kanseri tedavisinde kansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılması tedavinin en önemli kısmını oluşturur. Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.

MİDE KANSERİNDE HİPERTERMİ TEDAVİSİ

Mide kanserinin evresine göre değişiklik gösteren tedaviler sırasında eğer tümör lenf bezlerine sıçramış ise mutlaka kemoterapi uygulanır. Özellikle ikinci evreden başlayan mide kanserinde operasyon öncesi verilen kemoterapi tedavisi, operasyon sonrasındaki etkinliği arttırmak için çok önemlidir. Ayrıca mide kanseri tedavisinde “Hipertermi” adı verilen sıcak kemoterapi uygun hastalarda başarılı sonuçlar alınmasını da sağlıyor. Hipertermi denilen sıcak kemoterapi aslında son 20- 30 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemi. İlk kez kadın kanserleri üzerinde uygulanan yöntem son dönemlerde kalın bağırsak ve mide kanserlerinde de sık sık uygulanıyor.

Mide Kanseri Ameliyatı

Yaklaşık 2-5 saat süren mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Mide ameliyatı sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilir. Mide kanseri ameliyatı ve tedavisi sonrası, düzenli kontrollere devam edilmelidir.

MİDE KANSERİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR 

Mangalda et ve tütsülenmiş yiyecekler mide kanserine neden olur mu?

Mangalda et çok sevilse de etin yanacak derecede pişmesi ve marine ederken fazla tuz kullanılması etin kanserojen bir gıdaya dönüşmesine neden olur. Özellikle doğu bölgelerinde tütsülenmiş yiyeceklere daha sık rasatlarız. Tütsülenmiş et, balık, peynir, salamura besinler, çiğ tüketilen et, nitrat tuzları içeren yiyecekler, konserve ve hazır gıdalar sizi mide kanserine doğru sürükleyebilir.

Sıcak çay mideyi nasıl etkiler?

Çay genellikle sıcak olarak tüketilse de çok sıcak içilmesi durumunda yemek borusu ve mide mukozasının üzerinde tahrişe neden olur. Bu tahriş de kansere zemin hazırlar. Sıcak çay, Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesindeki mide kanserlerinde sıklıkla karşılaşılan nedenlerden biri.

Sigara ve mide kanseri arasındaki ilişki nedir?

Mide kanseri sigara kullananlarda daha çok görülür. Bununla birlikte mide kanseri; midesinde polip bulunanlarda, helikobakter pilori enfeksiyonu olan veya tütsülenmiş gıda ve turşu gibi yiyecekleri çok fazla tüketen özellikle Asya toplumlarında daha sık görülen bir kanser türüdür. Ama insanların taze sebze meyveye ulaşımının fazla olduğu yerlerde mide kanserinin sıklığı düşmektedir.

Gastrit ve ülser kansere dönüşür mü?

Helicobacter pylori enfeksiyonu gastrit ve ülsere neden olduğu gibi mide kanseri nedenlerinden biridir. Gastrıt ve ülser durumlarında mutlaka bu bakterinin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımından da mide kanserinden korunmak adına uzak durulmalıdır. İçtiğiniz sudaki çinko ve kurşun oranı mide kanserine neden olan önemli bir etkendir. Ayrıca soluduğunuz havadaki talk ve asbestoz gibi çevresel faktörler de risk faktörleri

Mide kanseri hastalarında ağız kokusu olur mu?

Mide kanseri olan kişilerin mide çıkışlarında ölü bir doku ortaya çıkmaktadır. Bu ölü dokunun olduğu yerde ise, buradan beslenmeye başlayan bakteriler türemektedir. Bu durum aşırı derecede kötü bir kokuya neden olmaktadır. Ancak, mide kanseri ağız kokusu yapacak kadar ilerlemişse, mutlaka öncesinde başka bulgular da vermiş demektir. Bu nedenle, ağzı kokan kişi, bu kokunun sebebinin mide kanseri olduğunu düşünüp, endişe etmemelidir.

Mide kanseri için kemoterapiye nasıl hazırlanılır?

Tedavi sürecinde bir destekçinin olması önemlidir. Özellikle kemoterapi günlerinde bir destekçinin bulunması hijyene dikkat edinilmesi, saçların döküleceğinden dolayı kısa keserek kemoterapi sürecine hazırlanılmalıdır.

Mide kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci ne kadar sürer?

Mide ameliyatları sonrası yeni bir beslenme şekline uyum sağlamak zaman alabilir. Bu süre zarfında karın krampları rahatsız edici bir boyutta yaşanabilir. Genellikle mide kanseri ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde 1 aylık bir zaman dilimi sonrasında onkolojik tedaviler alınabilecek duruma gelinmektedir.

STOMACH CANCER

Stomach cancer, the 4th most common cancer among all cancers, can be located in any part of the stomach and can often spread to organs such as lymph nodes, liver and lungs. Stomach cancer occurs as a result of the development of malignant tumors in the gastric mucosa for various reasons. Stomach cancer, which is among the most common cancers in our country, causes the death of 800 thousand people in the world every year. Stomach cancer, which is more common in men than in women, can be diagnosed early and controlled with correct treatment practices, thanks to advances in technology in recent years. It is possible to protect and get rid of stomach cancer with expert control and proper nutrition.

WHAT ARE THE SYMPTOMS OF STOMACH CANCER?

Stomach cancer may not cause any symptoms in the early stages. The first noticeable symptoms of stomach cancer are indigestion and bloating. Reluctance to eat meaty foods is also among the symptoms of stomach cancer. In the later stages of stomach cancer; Abdominal pain, nausea, vomiting, bloating after eating, and weight loss are observed. Especially patients over the age of 40 who have not had similar complaints before should definitely pay attention to indigestion and weight loss.

Stomach cancer symptoms are very important to detect the disease at an early stage. It is very important to consult a specialist doctor as soon as you notice complaints of various digestive system disorders, pain in the stomach area and indigestion, in order to detect stomach cancer at an early stage.

We can briefly list the symptoms of stomach cancer as follows.

Acidity and belching: Increased stomach acid and belching problems are very common in cases of stomach cancer. However, this does not mean that everyone with these complaints will get stomach cancer.

Feeling of fullness: One of the obvious symptoms of stomach cancer is feeling full earlier than usual while eating. A long-lasting feeling of fullness may cause weight loss.

Bleeding and fatigue: Stomach cancer may cause bleeding in the stomach in the early stages. Constant bleeding can also cause anemia. As your red blood cells decrease, you may start to look pale and out of breath. In some cases, vomiting of blood may also occur.

Blood clots: People with stomach cancer are more likely to have blood clots. Therefore, in case of sudden chest pain, shortness of breath and swelling of the legs, it is necessary to urgently prevent blood clots. In this case, it is necessary to consult a specialist doctor without wasting time.

Nausea and difficulty swallowing: Nausea and difficulty swallowing are very important symptoms of stomach cancer. These are two of the most obvious symptoms seen in more than half of people with stomach cancer. These symptoms are also accompanied by pain in the stomach or under the breastbone.

Symptoms of advanced stage stomach cancer: When stomach cancer progresses, symptoms such as blood in the stool, fluid in the abdomen, loss of appetite and weight loss may be encountered.

Stomach cancer can sometimes progress insidiously, without giving any symptoms. When symptoms appear in late stages, the patient may have lost the chance for surgical intervention. Therefore, early diagnosis is very important for stomach cancer.

WHAT CAUSES STOMACH CANCER?

Stomach cancer can have many causes. Stomach cancer can develop and spread in any part of the digestive system. Behaviors and risk factors that affect all organs involved in the digestive process can also trigger stomach cancer. These can be listed as follows;

Diet: The most important cause of stomach cancer is wrong eating habits. Especially barbecued meat and similar foods, overly salted and pickled vegetables, and processed foods pave the way for stomach cancer. The best way to protect yourself from stomach cancer is to adopt a Mediterranean diet. Organic and fresh fruits and vegetables are protective against stomach cancer.

Infections: An important factor causing stomach cancer is H.plori infection.

H.plori infection is seen in 65-85% of stomach cancer cases. Stomach cancer is also found in 2% of cases with H.plori infection.

Smoking and Alcohol: A preventable cause of stomach cancer is smoking. It increases the possibility of stomach cancer, especially when consumed with alcohol. The risk of stomach cancer can be reduced by avoiding smoking and alcohol.

Genetics: Genetic factors are important in stomach cancer, as in all other cancers. Genetic factors are prominent in 10% of stomach cancer cases.

HOW TO DETECT STOMACH CANCER? HOW IS IT DIAGNOSED?

Early diagnosis of stomach cancer is very important for the success of treatment. For this reason, it is very important for people who have stomach problems to be followed up with endoscopy under the supervision of specialist doctors in the early stages. With endoscopy, your doctor can observe your esophagus, stomach and the first parts of the small intestine with a long tube with a lighted camera. If there are parts that look abnormal, a biopsy is taken for a definitive diagnosis. It is possible to detect the disease at an early stage with the appropriate use of endoscopy. Apart from endoscopy, contrast-enhanced radiographs and computed tomography are other important diagnostic methods that provide the diagnosis of stomach cancer.

Further tests are needed to determine the stage of stomach cancer and to see whether it has spread to other organs. These tests are also necessary to determine the most appropriate treatment for the patient. Tests such as Computed Tomography (CT) to detect the size and location of stomach cancer, Laparoscopy to check whether the cancer has spread, and MRI, PET-CT, Kidney ultrasound and chest X-ray can be performed.

TYPES OF STOMACH CANCER

After the diagnosis of stomach cancer and the type of cancer are determined, the treatment to be applied is decided. The most common type of stomach cancer is adenocarcinoma. We can explain the types of stomach cancer as follows:

 

Adenocarcinoma: 95 out of every 100 stomach cancers are adenocarcinoma. Adenocarcinoma, the most common type of stomach cancer, begins in the stomach lining gland cells.

Squamous cell cancer: Treated the same way as adenocarcinoma, Squamous cell cancer is the skin cell-like cells between the glandular cells that line the stomach lining.

Gastric lymphoma: Although gastric lymphoma is very rare, it is different from other stomach cancers.

Gastrointestinal stromal tumors (GIST): Rare gastrointestinal stromal tumors (GIST) can be benign or malignant. This type of cancer occurs in the connective tissue cells that support the digestive (gastrointestinal) system organs and mostly in the stomach.

Neuroendocrine tumors (NETs): Neuroendocrine tumors (NETs) can be benign or malignant (cancer). This rare type of cancer usually grows in hormone-producing tissues in the digestive system.

HOW IS STOMACH CANCER TREATED?

After the diagnosis of stomach cancer and the type of cancer are determined, the treatment to be applied is decided. Stomach cancer treatment requires a multidisciplinary approach. Success can be achieved with expert team work and a well-equipped hospital. In the treatment of stomach cancer, proper removal of the cancer-causing tumor is the most important part of the treatment. Successful surgical operations performed in the early stages are very important for the patient’s lifespan. Part or all of the patient’s stomach can be removed through surgery. In patients whose entire stomach has been removed, a new stomach is made from the intestine and the patient can continue his life normally from then on. Patients living this way are offered dietary recommendations that require eating little and often. In some patients, after the stomach is removed, radiation or drug treatment may be applied as determined by the doctor, depending on the type of cancer.

HYPERTHERMIA TREATMENT IN STOMACH CANCER

During treatments that vary depending on the stage of stomach cancer, if the tumor has spread to the lymph nodes, chemotherapy is definitely applied. Chemotherapy given before the operation, especially in stomach cancer starting from the second stage, is very important to increase the effectiveness after the operation. In addition, hot chemotherapy called “Hyperthermia” in the treatment of stomach cancer also provides successful results in suitable patients. Hot chemotherapy, called hyperthermia, is actually a treatment method that has been used for the last 20-30 years. The method, which was first applied to women’s cancers, has recently been frequently applied to colon and stomach cancers.

Stomach Cancer Surgery

During stomach surgery, which takes approximately 2-5 hours, most or all of the stomach is removed. After stomach surgery, it is recommended that the patient eat frequently, in small portions, and chew and swallow the food very well. After stomach cancer surgery and treatment, regular check-ups should continue.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT STOMACH CANCER

Do barbecued meat and smoked foods cause stomach cancer?

Although barbecued meat is very popular, cooking the meat to a point where it burns and using too much salt while marinating causes the meat to turn into a carcinogenic food. We come across smoked foods more often, especially in the eastern regions. Smoked meat, fish, cheese, pickled foods, raw meat, foods containing nitrate salts, canned and ready-made foods can drag you towards stomach cancer.

How does hot tea affect the stomach?

Although tea is generally consumed hot, it causes irritation on the esophagus and stomach mucosa if consumed too hot. This irritation also paves the way for cancer. Hot tea is one of the common causes of stomach cancer in the Black Sea and Eastern Black Sea region.

What is the relationship between smoking and stomach cancer?

Stomach cancer is more common in smokers. However, stomach cancer; It is a type of cancer that is more common in people with stomach polyps, those with Helicobacter pylori infection, or those who consume too much foods such as smoked foods and pickles, especially in Asian communities. But in places where people have more access to fresh vegetables and fruits, the incidence of stomach cancer decreases.

Do gastritis and ulcers turn into cancer?

Helicobacter pylori infection causes gastritis and ulcers and is one of the causes of stomach cancer. In cases of gastritis and ulcers, this bacterium must be eliminated. In addition, smoking and alcohol use should be avoided to protect against stomach cancer. The zinc and lead content in the water you drink is an important factor causing stomach cancer. Additionally, environmental factors such as talc and asbestosis in the air you breathe are also risk factors.

Do stomach cancer patients have bad breath?

Dead tissue appears in the stomach exit of people with stomach cancer. Where this dead tissue is present, bacteria begin to feed on it. This causes an extremely bad odor. However, if stomach cancer has progressed to the point of causing bad breath, it must have caused other symptoms beforehand. Therefore, a person with bad breath should not worry and think that the cause of this odor is stomach cancer.

How to prepare for chemotherapy for stomach cancer?

It is important to have a supporter during the treatment process. Especially on chemotherapy days, you should have a supporter, pay attention to hygiene, and prepare for the chemotherapy process by cutting your hair short because it will fall out.

How long does the recovery process take after stomach cancer surgery?

It may take time to adapt to a new diet after stomach surgery. During this period, abdominal cramps may be experienced to an uncomfortable extent. Generally, oncological treatments can be received after a period of 1 month during the recovery period after stomach cancer surgery.