Tiroit Bezi
Trakea’nın (nefes borusu) ön kısmında yer alan ve yaklaşık 25-40 gram ağırlığında olan tiroit bezi, küçük olmasına rağmen salgıladığı hormonlarla vücudumuz için son derece önemlidir. Şekil olarak kelebeği andıran tiroit bezinin ana görevlerinden biri vücut metabolizmasını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılamaktır. Tiroit bezinin olağan seviyeden az veya aşırı hormon salgılaması, diğer organların da hızlı veya yavaş çalışmasında etkin bir rol oynar.
Tiroit hormonlarının az salgılanması olarak tanımlayabileceğimiz hipotiroidi durumunda, metabolizma baştan aşağı yavaşlar ve bunun sonucunda unutkanlık, saç dökülmesi, kilo alma, halsizlik gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Tiroit hormonlarının fazla salgılanması olarak tanımlayabileceğimiz hipertiroidi durumunda ise aşırı terleme, hızlı kilo kaybı ve aşırı terleme gibi sıkıntılar kendini gösterir. Tiroit bezinin çalışma düzenini sağlayan hormon, beyinde bulunan hipofiz bezinden gelir. Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu kan yoluyla tiroit bezine gelir. Akabinde T3 (Triiyodotironin) ve T4 (Tiroksin) hormonlarının tiroit bezinden salgılanmaları sağlanır. Bu hormonlar metabolizmayı düzenlemekle beraber bağışıklık sisteminin çalışmasında da önemli rol oynar. Bunun yanı sıra anne rahmindeki fetüste ve yeni doğan bebeklerde beyin ve zekâ gelişiminin önünü açar. Dolayısıyla çocuğun büyüme ve gelişiminde bir nevi söz sahibidir. Yetişkin bireylerde ise şeker, yağ ve protein metabolizmasını ayarlama görevini üstlenir.
Vücut için bu derece önemli işlevleri olması nedeniyle tiroit bozuklukları önemli sağlık sorunlarına neden olur. Bu sebeple vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Zira tiroit bezi bozuklukları sinsice ilerler. Hastalığın tedavisi ise bozukluğun tipine göre değişkenlik gösterir.
Tiroit Belirtileri Nelerdir?
İç salgı bezlerinden biri olan tiroit, T3 ve T4 hormonlarının salgılanması ve bu hormonların kan dolaşımına katılmasını sağlayan organdır. Metabolizmayla ilgili tüm işlemleri kontrol eden ve yürüten tiroit bezi, işlevlerini yerine getiremediği takdirde çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Bu sağlık problemleri ise pek çok belirti ile kendini gösterir. Tiroit belirtileri olarak adlandırılan bu durum, tiroit bezinin olağan seviyeden az ya da aşırı çalışmasına bağlı olarak farklı hastalıklarla ortaya çıkabilmektedir.
Tiroit bezi hormonlarının fazla salgılandığı hipertiroidi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Çarpıntı,
-
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon),
-
Terleme,
-
Sık sık sinirlenme,
-
Sürekli huzursuz olma,
-
Sıcak ve nemli deri,
-
Sıcağa tahammülsüzlük,
-
İstemsiz kilo kaybı,
-
Ellerde titreme,
-
Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme,
-
Deride incelme meydana gelmesi,
-
Geçmeyen ishal,
-
Parlak ışığa karşı hassasiyet,
-
Göz bulguları (gözlerde büyüme),
-
Uykusuzluk,
-
Guatr (Tiroit bezinin aşırı büyümesi),
-
Adet düzensizliği ve adet görememe.
Tiroit bezi hormonlarının az çalıştığı hipotiroidi belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Halsizlik,
-
Çok çabuk yorulma,
-
Eylemlerde eskiye oranla yavaşlık,
-
Kişide genel olarak depresif ve mutsuz bir ruh halinin hâkim olması,
-
Soğuk ortamlara tahammülsüzlük,
-
Eller ve ayaklarda ödem,
-
Terlemenin azalması,
-
Ses kısıklığı,
-
Kabız olma,
-
İştah artışına bağlı olarak gelişen anormal kilo artışı,
-
Unutkanlık, odaklanma güçlüğü
-
Erkekler için ergenlik gecikmesi
-
Kadınlarda adet süresi ve sıklığında azalma
Bu belirtilerin haricinde tiroit bezinin büyüdüğü durumlarda hastaların boyunlarında şişlik fark edilebilir.
Tiroit Bezi Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Tiroit bezi hastalıkları söz konusu olduğunda ilk etapta doktor tarafından boyun bölgesine elle muayene uygulanır. Ardından doktor kan testi isteyebilir ve vücuttaki TSH, T3, T4 hatta gerekli görüldüğü takdirde tiroit otoantikorları incelenir. Bunların haricinde tiroit bezinin yapısı ve nodül varlığını görebilmek için tiroit ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir. Nodüllerin daha detaylı incelenmesi için iğne biyopsisi de uygulanabilir.
Thyroid Gland
The thyroid gland, which is located in the front part of the trachea (windpipe) and weighs about 25-40 grams, is extremely important for our body with the hormones it secretes, despite its small size. One of the main functions of the thyroid gland, which resembles a butterfly in shape, is to secrete T3 and T4 hormones that regulate body metabolism. If the thyroid gland secretes less or more hormones than usual, it plays an active role in the fast or slow functioning of other organs.
In the case of hypothyroidism, which we can define as under-secretion of thyroid hormones, metabolism slows down completely and as a result, problems such as forgetfulness, hair loss, weight gain and weakness occur. In the case of hyperthyroidism, which we can define as excessive secretion of thyroid hormones, problems such as excessive sweating, rapid weight loss and excessive sweating are manifested. The hormone that regulates the functioning of the thyroid gland comes from the pituitary gland in the brain. The TSH hormone secreted from the pituitary gland comes to the thyroid gland through the blood. Subsequently, T3 (Triiodothyronine) and T4 (Thyroxine) hormones are secreted from the thyroid gland. These hormones regulate metabolism and play an important role in the functioning of the immune system. In addition, they pave the way for brain and intelligence development in the fetus in the womb and in newborn babies. Therefore, it has a say in the growth and development of the child. In adults, it is responsible for regulating sugar, fat and protein metabolism.
Because they have such important functions for the body, thyroid disorders cause significant health problems. For this reason, it should be treated immediately. Because thyroid gland disorders progress insidiously. Treatment of the disease varies according to the type of disorder.
What are Thyroid Symptoms?
The thyroid, one of the internal secretion glands, is the organ that secretes T3 and T4 hormones and ensures that these hormones enter the bloodstream. The thyroid gland, which controls and carries out all processes related to metabolism, causes various health problems if it cannot fulfill its functions. These health problems manifest themselves with many symptoms. This condition, called thyroid symptoms, can occur with different diseases depending on whether the thyroid gland works less or more than usual.
We can list the symptoms of hyperthyroidism, in which thyroid gland hormones are secreted too much, as follows:
– Palpitations,
– Hypertension (high blood pressure),
– Sweating,
– Frequent irritability,
– Don’t be restless all the time,
– Warm and moist skin,
– Heat intolerance,
– Involuntary weight loss,
– Trembling in the hands,
– Thinning, breakage and hair loss,
– Thinning of the skin,
– Diarrhea that won’t go away,
– Sensitivity to bright light,
– Eye symptoms (enlarged eyes),
– Insomnia,
– Goiter (overgrowth of the thyroid gland),
– Menstrual irregularity and inability to menstruate.
We can list the symptoms of hypothyroidism, in which the thyroid gland hormones work less, as follows:
– Fatigue,
– Don’t get tired too quickly,
– Slowness in action compared to the past,
– The person has a generally depressed and unhappy mood,
– Intolerance to cold environments,
– Edema of the hands and feet,
– Reduced sweating,
– Hoarseness,
– Constipation,
– Abnormal weight gain due to increased appetite,
– Forgetfulness, difficulty focusing
– Delayed puberty for boys
– Decreased duration and frequency of menstruation in women
Apart from these symptoms, swelling in the neck of patients may be noticed when the thyroid gland is enlarged.
What are Thyroid Gland Diagnostic Methods?
In the case of thyroid gland diseases, the doctor first performs a manual examination of the neck area. Then the doctor may order a blood test and TSH, T3, T4 and even thyroid autoantibodies are examined if deemed necessary. In addition, thyroid ultrasonography and scintigraphy are performed to see the structure of the thyroid gland and the presence of nodules. A needle biopsy may also be performed to examine the nodules in more detail.