Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

Kesi Yeri Fıtığı

Kesi yeri fıtığı, karın bölgesinden geçirilen ameliyat yerlerinde meydana gelen fıtıklardır. Geçirilen ameliyat sonrası oluşan yara, karın duvarındaki bağ dokunun zayıflamasına neden olur, bu sebepten dolayı bağırsağın bir kısmı ya da yağ dokusu karın duvarından dışarı çıkabilmektedir. Geçirilen ameliyattan aylar ya da yıllar sonra insizyonel fıtık oluşabilir. Her 10 karın ameliyatından 1’inde, insizyonel fıtık oluşabilmektedir.

Kesi Yeri Fıtığı Sebepleri

  • Kansızlık ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar
  • Kollajen doku hastalığı
  • Kanser
  • Kronik kabızlık
  • Ağır efor gerektiren işlerde çalışma
  • Ağır egzersiz
  • Kronik öksürük

Kesi Yeri Fıtığı Belirtileri

Ayakta durma, öksürme ya da ıkınma sırasında karın içindeki basıncın artmasına bağlı olarak ameliyat olunan bölgede şişme meydana gelir. Bu tip fıtıklar hızla büyüyebileceği için fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Kesi Yeri Fıtığında Tanı

Tanı genelde fizik muayene ile konulur. Ancak bazı durumlarda batın ultrasonu yada bilgisayarlı tomografi gibi iler tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

Kesi Yeri Fıtığı Tedavisi

Kesi yeri fıtığı tedavi yöntemi cerrahi onarımdır. Farklı cerrahi teknikler bu fıtık türü için tanımlanmıştır. Genel olarak açık ve laparoskopik (kapalı) yöntemler başlığı altında ikiye ayrılır.

Açık Yöntem

Genel (tam uyutma) ya da spinal (belden uyuşturma) anestezi altında önceki kesinin çevresinden yapılan kesik ile fıtık kesesi bulunup karın içine gönderilir. Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak dikişle veya özel sentetik yamalar ile onarım yapılabilir.

Laparoskopik (Kapalı) Yöntem

Karın bölgesinden yapılan birkaç küçük kesikten yerleştirilen özel cihazlar ile ameliyat gerçekleştirilir. Büyük fıtıklarda bile güvenle uygulanabilir. Batın için yapışıklıklar olabileceği için bu yöntem dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulanan kesikler daha küçük, ağrı daha az, normal yaşantıya dönüş daha hızlı olur.

Incisional Hernia

Incisional hernias are hernias that occur in surgical sites passed through the abdominal area. The wound that occurs after the surgery causes the connective tissue in the abdominal wall to weaken, so a part of the intestine or fatty tissue can protrude from the abdominal wall. An incisional hernia may occur months or years after surgery. An incisional hernia may occur in 1 out of every 10 abdominal surgeries.

Causes of Incisional Hernia

• Chronic diseases such as anemia and diabetes
• Collagen tissue disease
• Cancer
• Chronic constipation
• Working in jobs that require heavy effort
• Heavy exercise
• Chronic cough

Incisional Hernia Symptoms

Swelling occurs in the operated area due to the increase in intra-abdominal pressure during standing, coughing or straining. Since this type of hernia can grow rapidly, it should be treated without delay if detected.

Diagnosis of Incisional Hernia

Diagnosis is usually made by physical examination. However, in some cases, advanced examinations such as abdominal ultrasound or computed tomography may be needed.

Incisional Hernia Treatment

The treatment method for incisional hernia is surgical repair. Different surgical techniques have been described for this type of hernia. It is generally divided into two under the heading of open and laparoscopic (closed) methods.

Open Method

Under general (complete anesthesia) or spinal (waist anesthesia) anesthesia, the hernia sac is found through an incision made around the previous incision and sent into the abdomen. Depending on the size of the hernia, repair can be made with stitches or special synthetic patches.

Laparoscopic (Closed) Method

The surgery is performed with special devices placed through several small incisions made in the abdominal area. It can be applied safely even in large hernias. This method should be applied carefully as adhesions may occur in the abdomen. The incisions are smaller, the pain is less, and the return to normal life is faster.