Mide Balonu

Mide Balonu

Mide balonu obezitenin tedavisinde kullanılan ve ameliyat gerektirmeyen bir yöntemdir. Midede hacim kaplayan balon sayesinde daha az besin alımı ve süreklilik arz eden bir doygunluk sonucunda düşük kalorili bir ortam yaratarak zayıflamaya yardımcı bir yöntemdir.

Mide içinde 6-12 ay kalabilen ve yaklaşık 30 yıldan beri obezitenin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Diyet ve egzersiz programına uymak kaydı ile bu yöntem ile 6 ayda yaklaşık 20 kilo kaybı beklenebilir.

Balon takıldıktan sonra diyetisyen kontrolünde bir program dahilinde beslenme düzenlenerek kilo kontrolü sağlanır.

Kimler Mide Balonu İçin Adaydır?

  • BKİ 30 ve üzerinde olan hastalar,
  • Birçok diyet ve egzersiz programına rağmen başarısız hastalar,
  • Cerrahi tedavinin riskli olduğu obez hastalar,
  • Yaşı 18’den büyük ve 60’dan küçük olan hastalar.

Kimlere Mide Balonu Uygulanmaz?

  • Alkol ve madde bağımlılar,
  • Hamile olan ve hamilelik planlayan hastalar,
  • Ciddi kalp, böbrek, karaciğer ve akciğer hastalığı bulunanlar,
  • Öncesinde yemek borusu ve mide ameliyatı olan hastalar,
  • Sürekli kan sulandırıcı kullanmak zorunda olan hastalar,
  • Mide fıtığı, reflü ve buna bağlı yemek borusu yanığı olan hastalar,
  • Mide-onikiparmak barsak ülseri olan hastalar.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Balon endoskopik olarak yani ameliyatsız olarak uygulanır. Hasta anestezi ile uyutulduğundan işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez ve işlem ortalama 15 dakikada tamamlanır.
Balon uygulanmadan önce yemek borusu, mide ve 12 parmak barsağı endoskopik olarak değerlendirilir ve balonun uygulanmasına engel bir durum olup olmadığı ortaya konur. Engel bulunmayan hastalarda endoskop çıkarıldıktan sonra balon özel aparatlar aracılığı ile ağız ve yemek borusu yolundan mideye gönderilir. Daha sonra tekrar endoskopi yapılarak balonun midedeki konumu netleştirildikten sonra yine özel endoskopik aparatlar aracılığı ile balon içine metilen mavisi ile boyalı serum fizyolojik verilerek balon şişirilir.
Öncelikle 400 cc verilen serum fizyolojik hastanın tolere edebilirliğine göre zamanla artırılabilir ve tüm bu işlemler endoskopik olarak yapılır. İşlem sonrası hasta hemen uyanır ve yaklaşık 1-2 saat hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir.

Mide Balonu Patlar mı? Patlaması Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Müdahale Yapılır?

Mide balonu patlaması çok nadirdir. Patladığında içindeki mavi su barsak sistemine karışır ve idrarı maviye boyar. Bu durumda hasta balonu normal yollarla atar ya da endoskop ile mide içine girilerek ameliyatsız olarak balon çıkarılır.

Mide Balonu Uygulamasında Yan Etkiler Nelerdir?
Çok nadir de olsa balon yerleştirilirken kanama ve yemek borusu ve midede delinme olabilir.
İlk zamanlar midede rahatsızlık hissi, bulantı ve/veya kusma görülebilir. Bu gibi durumlar gerek ağız yoluyla gerekse damar yoluyla verilen ilaçlar ile kontrol altına alınır ve zamanla hasta balona uyum sağlar. Yine ilk haftalarda günlük sıvı alımı azalmasına bağlı yorgunluk halsizlik olabilir.
Balonun patlaması sonucunda barsaklara kaçar ve ameliyat gerektiren barsak tıkanmasına neden olabilir.