Anal Fistül Nedir?
Anal fistül makat iç yüzü ile makatın dışındaki cilt arasında iltihaplı kanal şeklinde anormal bir bağlantıdır. Tek bir kanal şeklinde olabileceği gibi ağaç dalı şeklinde birkaç kanaldan oluşabilir. Köstebeğin toprak altında yaptığı yolları da andırır. Ancak burada bu yolların geçtiği yerler çok önemlidir, çünkü bu bölgede fonksiyonları açısından insan yaşamında çok önemli kaslar vardır. Fistül bir kere meydana gelmişse, artık sürekli iltihap akacak demektir. Kendiliğinden düzelmesi çok nadirdir, mutlaka tedavi gerektirir.
Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değilidir. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir.
Anal fistülün tedavisi cerrahidir. Antibiyotik tedavisi ancak destek amaçlı kullanılabilir, iyileştirici etkisi yoktur. Fistülün cerrahi tedavisinde fistül traktı denilen içinde iltihap bulunan bu uzun kanalın açılması ve kazınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında anal sfinkterler de etkilenecektir. Bu etkilenmenin büyüklüğü, cerrahın deneyimi ve bilgisi ile ilişkilidir.
Fistül tedavi edilmezse ne olur?
Fistül bu durumda, yıllar içinde dallanıp budaklanarak gelişmeye ve yayılmaya devam eder, tedavi gittikçe zorlaşır. Bölgede sürekli devam eden iltihabi süreç, kanserleşmeye kadar gidebilir. Sürekli iltihaplı akıntı olması nedeniyle de, anüs civarında mantar gelişir, anal bölgede sürekli kaşıntı olur.
Anal fistül sebepleri nelerdir?
Makat fistülü ve apsesinin en önemli sebebi anüsteki cilt altında ve adeleler arasındaki bezlerin iltihaplanmasıdır. Makat fistülü sebepleri şöyle sıralanabilir:
Akut ishal atağı, Yabancı cisim yada sert dışkılamanın yaptığı travmalar, İltihaplı anal fissürler, İltihaplanan anal hematomlar, Bağırsak parazitleri, Makattaki kıl kurtları, Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Tüberküloz, Bağırsak mantarları, Kanserler, Karın içi alt bölge iltihapları, Ciddi genital enfeksiyonlar
Anal fistül belirtileri nelerdir?
· Makatta ve çevresinde ağrı, şişkinlik
· Makatta kaşıntı ve yanma
· Oturmakta güçlük
· Makatta kızarıklık
· Makattan dolgunluk hissi
· Makat çevresinde kötü kokulu ve ya kanlı akıntı
· İç çamaşırda kirlenme
· Ateş
· Ağrılı idrar yapma
· Kabızlık
Fistül teşhisi nasıl konur?
Teşhis için muayene çoğunlukla yeterli olacaktır. Akıntının kesildiği zamanlarda veya fistül deliğinin makatın içinde kaldığı hastalarda bazı görüntüleme tetkikleri yapmak gerekebilir. Hastalığın yaygınlığı, fistül yolunun nereye gittiği, içerde bir apse odağı olup olmadığı yada başka bir hastalık sebebiyle fistül olup olmadığını belirlemek için MR ve kolonoskopi gibi bazı tetkikler yapılabilir. Eğer basit fistül ise, kolonoskopi yapılmayabilir. Ama tekrarlamış fistül ise veya altta yatan başka bir hastalık olduğundan endişe ediyorsak kolonoskopi yaptırmak yararlıdır.
Fistül Tedavi Yöntemleri
Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değilidr. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir.
Anal fistülün tedavisi için mutlaka müdahale gerekmektedir bu müdahale cerrahi yada lasar ile yapılabilmektedir. Antibiyotik tedavisi ancak destek amaçlı kullanılabilir, iyileştirici etkisi yoktur.
Cerrahi Tedavi
Fistülün cerrahi tedavisinde fistül traktı denilen içinde iltihap bulunan bu uzun kanalın açılması ve kazınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında anal sfinkterler de etkilenecektir. Bu etkilenmenin büyüklüğü, cerrahın deneyimi ve bilgisi ile ilişkilidir.
Ameliyat sırasında, anestezi altındaki hastanın makatı ekartör ile açıldıktan sonra, fistülün deriye yakın dış ağzından oksijenli su verilerek makatın iç ağzının yeri doğrulanır. Stile adı verilen özel metal tel yardımı ile de fistül traktının seyri belirlenir. Ardından ameliyat sonrası etkilenecek kas miktarı tahmin edilir ve ameliyat gerçekleştirilir.
Fistülün çok uzun olduğu durumlarda mukoza ilerletme flepleri, geç fistülotomi ve seton uygulaması gibi daha komplike cerrahi işlemler yapılabilir.
What is Anal Fistula?
Anal fistula is an abnormal connection in the form of an inflamed channel between the inner surface of the anus and the skin outside the anus. It may be in the form of a single channel or it may consist of several channels in the form of tree branches. It also resembles the paths made by a mole underground. However, the places where these roads pass are very important, because there are muscles in this region that are very important in human life in terms of their functions. If a fistula has occurred once, it means that there will be constant inflammation. Spontaneous recovery is very rare and requires treatment.
There is no such thing as self-healing in anal fistulas. This thought will only cause the patient to lose time and worsen the situation. It is also suggested that advanced fistula formation triggers skin cancer in that area.
The treatment of anal fistula is surgery. Antibiotic treatment can only be used for supportive purposes, it has no curative effect. In the surgical treatment of fistula, this long channel containing inflammation, called the fistula tract, is opened and scraped. The anal sphincters will also be affected during this process. The magnitude of this effect is related to the experience and knowledge of the surgeon.
What happens if fistula is not treated?
In this case, the fistula continues to develop and spread, branching out over the years, and treatment becomes increasingly difficult. The ongoing inflammatory process in the area can lead to cancer. Due to the constant inflammatory discharge, fungus develops around the anus and there is constant itching in the anal area.
What are the causes of anal fistula?
The most important cause of anal fistula and abscess is inflammation of the glands under the skin of the anus and between the muscles. The causes of anal fistula can be listed as follows:
Acute diarrheal attack, Trauma caused by foreign body or hard defecation, Inflamed anal fissures, Inflamed anal hematomas, Intestinal parasites, Anal pinworms, Crohn’s disease, Ulcerative colitis, Tuberculosis, Intestinal fungi, Cancers, Inflammations of the lower abdominal area, Serious genital infections
What are the symptoms of anal fistula?
· Pain and swelling in and around the anus
· Itching and burning in the anus
· Difficulty sitting down
· Redness in the anus
· Feeling of fullness from the anus
· Foul smelling or bloody discharge around the anus
· Soil in underwear
· Fire
· Painful urination
· Constipation
How is fistula diagnosed?
Examination will usually be sufficient for diagnosis. It may be necessary to perform some imaging tests when the flow stops or in patients whose fistula hole remains inside the anus. Some examinations such as MRI and colonoscopy may be performed to determine the extent of the disease, where the fistula path goes, whether there is an abscess focus inside or whether there is a fistula due to another disease. If it is a simple fistula, colonoscopy may not be performed. However, if there is a recurrent fistula or if we are concerned about another underlying disease, it is useful to have a colonoscopy.
Fistula Treatment Methods
There is no such thing as self-healing in anal fistulas. This thought will only cause the patient to lose time and worsen the situation. It is also suggested that advanced fistula formation triggers skin cancer in that area.
An intervention is absolutely necessary for the treatment of anal fistula. This intervention can be done by surgery or laser. Antibiotic treatment can only be used for supportive purposes, it has no curative effect.
Surgical treatment
In the surgical treatment of fistula, this long channel containing inflammation, called the fistula tract, is opened and scraped. The anal sphincters will also be affected during this process. The magnitude of this effect is related to the experience and knowledge of the surgeon.
During the surgery, after the anesthesia of the anesthetized patient is opened with a retractor, the location of the inner mouth of the anus is confirmed by administering oxygenated water from the outer mouth of the fistula close to the skin. The course of the fistula tract is determined with the help of a special metal wire called a stylet. Then, the amount of muscle that will be affected after the surgery is estimated and the surgery is performed.
In cases where the fistula is very long, more complicated surgical procedures such as mucosa advancement flaps, late fistulotomy and seton application can be performed.